Tagasi kooli, kuid kui kauaks, otsustad sina

Autor: Valeria Filippova
Foto: Alisa Stoten

Kevadine karantiin tekitas õpilastes erinevaid tundeid ja mõjutas hoiakuid koolis käimise suhtes. Paratamatult on käes september ja distantsõpe on justkui unustatud õudusunenägu. Kohtume taas vanade sõprade ja klassikaaslastega, kellel on kindlasti huvitavaid lugusid oma suvistest seiklustest ja värskeid emotsioone lõppenud puhkusest. Mõne jaoks on algamas esimene gümnaasiumiaasta, kedagi ootab ees tegus UPT kirjutamine ning kellelgi on silme ees lõpusirge, kuid meid kõiki ühendab kool, kus kohtume. Tulevaks aastaks on mul teile kaks palvet – palun oleme üksteise suhtes mõistvad ja lahked, ning palun hoiame enda ja üksteise tervist.

Esimesega on kõik selge, videokõned ja kuude kaupa iseseisvad tööd panevad nii mõndagi kaasõpilasi ja õpetajaid igatsema. Kevadine õppeperiood ei olnud kellegi jaoks lihtne, kuid me kõik üritasime anda endast parima ja igaühe panus loeb. Võib-olla saame veeta uut kooliaastat üksteist selle eest tänades? Oleme viisakad ja mõistvad meie õpetajate suhtes, kes õppisid, kuidas meid kõige paremal moel distantsilt õpetada. Käitume lahkelt oma kaasõpilastega, kes pidid samuti uue rutiiniga harjuma ja endas motivatsiooni otsima. Nii teeme kergemaks nii enda kui ka ülejäänud koolipere elu koolis ning maailmas on natuke rohkem naeratavaid inimesi.

Teine palve on veidi keerulisem, kuid praegusel ajal üüratult aktuaalne. Vaevalt tahab keegi uuesti karantiinis istuda, mistõttu on väga oluline mõelda sel kooliaastal ka teistele. Haigena kooli tulles ohustad teisi inimesi, kuid lisaks sellele suurendad riski, et kool pannakse uuesti kinni. Jättes käed pesemata, satud ise ohtu, mis võib viia tõsiste tagajärgedeni. Hetkel on maailmas olukord, kus kõik võib oleneda ühest inimesest, ning samal ajal ei olene sinust justkui mitte midagi. Kui iga õpilane, õpetaja ja koolitöötaja otsustab olla vastutustundlikum ja arvestab rohkem teistega, võib see päästa mitmeid elusid.

 

Infokast õpilastele, kuidas haigena koju jäädes õppetöös osaleda ja koolitöödega hakkama saada:

  • Koolist puudumisel teavita kindlasti õpetajat Stuudiumi kaudu
  • Vajadusel annab õpetaja sulle iseseisva töö või suunab mõnda veebikeskkonda, mille kaudu saaksid õppetöös osaleda
  • Alati saab küsida konspekti ning kodutöid oma kaasõpilastelt või õpetajalt
  • Kõige olulisem – näita ise võimalikult palju huvi õppimise vastu välja ja otsi lahendusi

Veel olulisem, kui haigena olles koolitöödega sammu pidada, on aru saada, millal tuleb hetkeks aeg maha võtta ja õppetööga oodata, kuni enesetunne on parem.